Zelenina – kdy ji zařadit do jídelníčku a co nám přináší
Zdravé stravování je dneska velice řešené téma, o které se zajímají hlavně ti, kteří chtějí zhubnout. Do zdravého stravování ale patří taky pravidelná denní várka zeleniny a ovoce, které musíme konzumovat, i kdybychom nejedli příliš zdravě a podle daných pravidel. Co se týče zeleniny, tak bychom si mohli zmínit nejzdravější druhy, které do našeho těla přidávají takové látky, bez kterých se tělo neobejde.
Zelenina se může konzumovat po celý den. Není to jako ovoce, které se doporučuje konzumovat maximálně do tří hodin odpoledne, aby se stihly spálit cukry, které jsou v ovoci obsaženy. U zeleniny to neplatí – v ní nejsou obsažené cukry ve velkém, proto se doporučuje konzumovat hlavně večer, ale ani ráno není zelenina zakázána.
Jedinou výjimku tvoří červená paprika, která je velice sladká a která by se večer měla jíst opravdu minimálně – je to ze stejného důvodu, jako u ovoce. Hraje v tom svou roli cukr.
Pojďme si však říct takové druhy zeleniny, které bychom měli zařadit pravidelně do jídelníčku, protože jsou zdravější než jiné druhy.
• brokolice
Brokolice je nejméně oblíbenou zeleninou, přesto je nejzdravější. Aktivizuje látkovou výměnu – velmi podporuje naše srdce, svaly a samozřejmě i nervy. Je skvělá v boji proti rakovině, dokonce snižuje riziko rakoviny, což se jen tak u nějaké zeleniny nevidí.
• cibule
Dalším velice zdravým druhem zeleniny je taky cibule. Tu většinou nechtějí jíst hlavně děti, ale pokud jim ji najemno nasekáte do jídla, tak ji snědí. Cibule v sobě má velké množství vitaminů – tedy hlavně A, B, C a E. Výrazně podporuje imunitní systém a brzdí zánětlivé procesy, které se dějí v našem těle. Mimo to taky uvolňuje hleny, proto je to nejlepší pomocník v boji proti rýmě či zahleněnému kašlu.
• červená řepa
Třetí nejvíce zdravou zeleninou je taky červená řepa, kterou si lidé ve velké míře pěstují na svých zahradách. Nejčastěji si ji zavařují a dávají jako přílohu k hlavnímu jídlu. Červená řepa rychle zmírňuje infekce, předchází zácpě a taky léčí nejrůznější ekzémy či snižuje hladinu špatného cholesterolu.