Skladujte potraviny správně, aby vám nezpůsobovaly zdravotní obtíže

V obchodě je většina produktů uskladněna přesně tak, jak si to žádá výrobce. Jakmile ale přijdete domů, podmínky byste měli udržet, aby nedošlo ke znehodnocení potravin. Někdy je to ale pěkný oříšek. Proto se řiďte jednoduchými radami a nikdy se vám nestane, že byste museli řešit nepříjemnou otravu z jídla.  

Správné rozdělení 

Ve svém domě nebo bytě si vyhraďte místo pro suché potraviny, dále ty, které potřebují být v chladu, a nakonec v mrazu. Suché potraviny většinou vyžadují tmavé prostředí, aby vydržely co nejdéle. Lednici a mrazák otevírejte co nejméně, aby teplota zbytečně nekolísala. Při naplnění mrazáku můžete jednorázově lehce snížit teplotu, čímž obzvlášť maso a ryby uchovají svou chuť i po delší čas.  

Lednici rozdělte do několika částí a podobné produkty dávejte k sobě. Mléčné výrobky, uzeniny, ovoce a zelenina by proto měly být zvlášť. Pokud má vaše lednice tzv. fresh zónu, ukládejte sem čerstvé potraviny.  

Maso 

Už při výběru si dávejte pozor. Nakupujte maso jen tam, kde jste si jisti jeho čerstvostí. Takové maso doma neomývejte, a rovnou jej vložte do mrazáku. Ideálně byste z masa měli odstranit plastové obaly, položit jej na prkénko, a poté přikrýt čistou textilií. Jednotlivé kusy od sebe držte dál, aby se lépe rozmrazily.  

Při špatném uskladnění masa vás může ohrozit spousta parazitů. Vždy jej proto konzumujte tepelně upravené, kdy budete mít jistotu, že žádný z parazitů nepřežil.  

Vejce 

Vejce nemyjte, jelikož mu zachováte ochrannou funkci. Nejlépe je přendejte do nového obalu a uchovávejte v lednici, kde budou pod stálou teplotou. Čerstvá vejce se doporučuje zkonzumovat maximálně do pěti týdnů, a to s pravidelným týdenním otáčením.  

Strašákem u špatně uchovaných vajec je především salmonela. Ta potrápí především vaše střeva a celý trávící systém. 

Ovoce a zelenina 

Ovoce a zeleninu můžete ukládat do spíže, do dřevěných bedýnek, kde budou mít přístup ke vzduchu. Pokud ale nevíte, za jakých podmínek byly potraviny sklizené, raději je vložte do fresh zóny v lednici, kde budete mít jistotu, že zůstanou dlouho čerstvé a bez vad. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *