Ovesné vločky jako součást našeho jídelníčku
Rozhodli jste se žít zdravěji a rozhodli jste se tím pádem zcela změnit svůj jídelníček? Pokud ano, pravděpodobně jste se dočetli o tom, že jsou zdravé i ovesné vločky nebo že byste měli do svého jídelníčku zařadit ovesné vločky ve vícero podobách. V souvislosti s ovesnými vločkami jste se však mohli dotazovat, proč jsou vločky zdravé nebo proč by měly mít místo ve vašem zdravějším jídelníčku. Pojďme si otázku zodpovědět.
Je mnoho potravin a surovin, které patří do zdravého jídelníčku. Bezesporu do zdravého jídelníčku patří i ovesné vločky stejně jako zelenina, ovoce, také superpotraviny, jako jsou chia semínka nebo různé druhy ořechů. Jenže otázkou je, proč do jídelníčku patří právě tolikrát zmíněné vločky?
Ovesné vločky jako surovina, které mnozí nedali šanci
Patříte k lidem, kteří ovesné vločky alespoň ochutnali? Pak máte navrch. Mnozí lidé totiž v porovnání s vámi ovesné vločky ani neochutnali a už je odsuzují. Přesto jsou tak zdravé! Jejich hlavní předností je to, že obsahují celou řadu důležitých živin, které byste měli do svého těla zkrátka dodat dnes a denně. Obsahují hlavně vyvážené množství bílkovin, mimo jiné obsahují tuky nebo komplexní sacharidy. I když by řada lidí namítala, že sacharidy jsou špatné, ve skutečnosti ne všechny sacharidy jsou zlé. Některé jsou pro tělo potřebné, dodávají mu energii, kterou často potřebuje.
Kromě toho obsahují ovesné vločky také vlákninu, jejíž hlavní vlastností je podpora činnosti trávicí soustavy.
Jak vločky vznikají a co z nich připravit
Vločky vznikají tak, že rozdrtí ovesná zrna. Dnes se z nich vaří a připravuje hromada pokrmů, což znamená, že vločky můžete do svého jídelníčku přidávat ve vícero podobách, nemusí se jednat o stereotypní pokrmy a jídla. Například lze z ovesných vloček udělat lívance, můžete si je přidat do jogurtu nebo do smoothie, které tím pádem bude ještě trochu výživnější a zdravější.