Hubnete? Víme, proč zařadit do jídelníčku více bílkovin
Při hubnutí se musíme zaměřit především na náš jídelníček. Je velice důležité, abychom jídelníček dodržovali, měli ho pestrý, zdravý, vyvážený a bez zbytečných cukrů nebo nezdravých tuků. Odborníci doporučují zejména zaměřit se na přísun bílkovin, ale ti, kteří se do hubnutí pouští, se ptají, proč jsou právě bílkoviny v jídelníčku tak podstatné. Pojďme si proto otázku zodpovědět.
Podle odborníků na hubnutí nebo nutričních specialistů jsou bílkoviny v jídelníčku nadmíru důležité, a to rovnou z několika důvodů.
Dokážou snížit chuť k jídlu
Především je třeba vypíchnout to, že bílkoviny dokážou snížit chuť k jídlu. To ostatně prokázaly i nedávné studie, které říkají, že sacharidy a tuky bychom měli nahradit právě bílkovinami, které jsou obsažené v sýru nebo masu.
Bílkoviny pro kosti
Bílkoviny však neumí jen snižovat chuť k jídlu, ale kromě toho jsou skvělé i pro kosti. Pokud budete jíst dostatek bílkovin, máte rázem vyšší tendenci udržet si kostní hmotu i v pozdějším věku. Tím pádem se výrazně snižuje riziko vzniku osteoporózy nebo zlomenin.
Už žádné noční občerstvování
Je vaším problémem to, že zejména v noci chodíte do lednice pro něco dobrého? Máte zejména v noci na něco chuť a nedokážete ji ovládat, i když moc dobře víte, že právě v noci se hodně přibírá? V takovém případě vsaďte opět na bílkoviny, jelikož je v jejich moci pomoct vám s nočním občerstvováním se. Opět to prokázaly studie.
Snižují krevní tlak
Dalším důvodem, proč do jídelníčku zařadit bílkoviny, je to, že snižují krevní tlak. To je velmi důležité, jelikož vysoký krevní tlak stojí za srdečními infarkty nebo za vznikem mrtvice. Pokud zvýšíte příjem bílkovin, sníží se také krevní tlak. To je jednoduchá rovnice. Pokud dojde ke snížení krevního tlaku, sníží se také riziko vzniku onemocnění ledvin.