Chřest: Proč ho jíst, s čím pomáhá a jak ho zpracovat
Chřestová sezona zanedlouho končí, proto je třeba si ho ještě pořádně užít. Kolem chřestu se točí mnoho otazníků, mnoho lidí totiž neví, co to vlastně je za zeleninu, jak chutná nebo co se z něj dá udělat. Jelikož se lidé bojí velkého neznámého, většinou si chřest nekoupí v obchodě, když ho v něm vidí. Raději sáhnou po osvědčené paprice a mrkvi, z nichž udělají okoukané rizoto. Obměňte proto svůj jídelníček právě chřestem, jehož sezona zanedlouho skončí, a vychutnejte si tuto zdravou zeleninu tak, jak ji neznáte.
Chřest by se dal označit za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny. Je totiž bohatý jak na vápník, tak na železo, hořčík, zinek a samozřejmě in a draslík, síru, fosfor či mnohé vitaminy, jimiž je například vitamin C, A, E nebo vitaminy skupiny B, které podporují například růst vlasů a nehtů.
Při vaření se využívá kompletně celý chřest, ale jako lék se využívá zejména výhon nebo kořen chřestu, jež je plný zmiňovaných tělu prospěšných látek a vitaminů.
S čím chřest pomáhá? Proti jaké nemoci bojuje?
Léčivé účinky chřestu jsou různorodé a velice široké. Ve zkratce by se dalo říct, že chřest pomáhá zejména našim ledvinám, a to konkrétně tak, že povzbuzuje činnost ledvin a taky podporuje vylučování vody. Slouží i jako prevence ledvinových kamínků, jež trápí velkou spoustu z nás.
Co ocení každý člověk, je, že chřest podporuje imunitní systém a prospívá našemu srdíčku. Kromě toho také léčí kožní nemoci nebo působí protinádorově.
Jak chřest zpracovat
Ti, kteří jsou chřestem nepolíbení, se jistě budou ptát na to, jak chřest zpracovat. Z chřestu lze umixovat vynikající chřestovou polévku, ale populární je i chřestový čas nebo chřestové kapičky. Na jaře se provádí i takzvaná chřestová očistná kúra, která pročistí organismus po zimě. Je to ideální náhražka zbytečně drahých a mnohdy nefungujících očistných smoothie či nápojů.